Sivut

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Virheellinen Perintö

Olen puhunut ja kirjoittanut paljon lymfaturvotuksesta, käsi kivuista ja kuinka sen kanssa voi elää ja kuinka sitä voi hoitaa. Tällä hetkellä itselläni tämä on se suurin vaiva joka seuraa läpi elämän. Olen kertonut eri hoidoista mitä olen kokeillut, sekä menetelmistä, mitä voi tehdä turvotuksen helpottamiseksi. Erään henkilön pyynnöstä kirjoittelenkin nyt omia mielipiteitä tukihihoista ja mitä kokemuksia minulla on kertynyt niistä.

(Pieni ihminen isossa maailmassa)

Pää asiallinen hoitomuoto (ei kokeilu astella oleva) on tukihiha. Kyllä, se kirottu tukihiha. Itse taistelin pitkään sen pitämistä vastaan, pidin hihaa vain kuntoillessa. Kipujen pahentuessa jouduin nöyrtymään ja nyt pidän hihaa käytännössä päivittäin. Monia hihan pitäminen harmittaa. Jotkut valittavat, että joutuvat pitämään hihan kanssa pitkähihaista paitaa ja kesällä on epämukavaa olla, kun ihmiset tuijottavat. Hiha voi myös tuntua tukalalta ja kesällä kuumalta ja hiostavalta. Onhan se hiostaminen totta, mutta jotain tuijottamista en kyllä ymmärrä. Olen salilla hihan kanssa niin puserossa kuin t paidassa ja myös kaupungilla liikkuessa sitä hihaa joutuu pitämään. Eipä ole kukaan tuijottanut tai tullut sanomaan mitään. Sitä paitsi, luulisi, että ohikulkijoita joku hiha ei paljoa kiinnosta, kun ei se paikallinen juoppo paskat housuissa tai huonosti käyttäytyvä nuoriso kiinnitä kenenkään huomiota. Suosittelen siis unohtamaan kaikki tuijottelut! Ja kun se hiha todellakin auttaa näihin todella ikäviin vaivoihin!

Minulla on ollut nyt 4 eri hihaa käytössä. Niistä 1 on osoittautunut toimivaksi ja päätynyt ns. työjuhdaksi omassa käytössä. Aloitetaan kuitenkin hihan pukemisella. Ikävää hommaa. Ei meinannut tulla mitään ensi kokeilulla, eikä meinaa tulla edelleenkään mitään. Olenkin päätynyt käyttämään ns. pukijaa, joka on ollutkin minulle pelastus. Hihan pukeminen sujuu todella nopeasti ilman suurempaa draamaa. Suosittelen kaikille tutustumaan siihen.No sitten niihin hihoihin. Jaetaan ne nyt karkeasti kahteen kategoriaan. Laakakudottu ja pyöräkudottu. Käsittääkseni laakakudotussa hihassa on aina saumoja, kun pyöräkudotussa ei ole. Tämä voi jo olla joillekkin se ratkaiseva tekijä, sillä saumat voivat puristaa vääristä kohdista ja jopa hiertää kättä, joka ei ymmärrettävästi ole hyväksi. Yleisesti Suomessa käytettyjen hihojen valmistajat: Mediven, Venosan, Lymed, Juzo, Jobst. Huomioikaa, että kaikkia hihoja ei ole jokaisessa paikoissa saatavana.

VenosanPyöräkudottu, todella yleinen tukihiha. Hyvä pitää, mutta ongelma on se, että hiha on suunniteltu pidettäväksi kompressio hanskan kanssa. Näin ollen, siinä on peukaloholkki, joka ilman hanskaa hiostaa todella ikävästi. Minä, niin kuin moni muukin, en välitä hanskan pitämisestä yhtään, sillä se on todella sitovaa, et voi oikein mitään askarteita tehdä hanska kädessä. On ehdotettu jotain pumpulin työntämistä peukaloholkkiin, mutta jos kerran ihmiset tuijottavat sinua kadulla hihan kanssa, niin miten niiden tuijotusten kanssa käy, kun hihan lisäksi pumpulit törröttävät ja putoilevan kämmenestä. Edelleenkin hiha on käytössä ja hiostaa kyllä peukaloa. Olenkin pitänyt sitä ns. arkihihana, kun voin korjata hihan asentoa ja holkkia ja näin estää tuon hiertämisen. 2 kpl. löytyy kotoa.

Mediven


Työjuhta ja kaikista eniten käyttämä. Hiha on laakakudottu ja todella jäykkä. Tämä kuitenkin on toiminut etenkin treeneissä ja hihan suuri etu on se, että peukalolle on oma "sormikas". Tarkasti asetettava, jotta saumat ja ompeleet ovat juuri oikeilla paikoilla. Aluksi saattaa tuntua todella hiostavalta ja materiaali ei tunnu olevan kovin hengittävä. Kuitenkin parempi kuin kipu ja turvotus. Omasta Mediven hihasta rupeavat jo ompeleet hiukan ratkeilemaan. Jos seuraava hiha kokeilu epäonnistuu, niin todennäköisesti Mediven tulee olemaan se, mitä käytän. Olen myös ajatellut pitää Mediven hihaa pelkästään treenejä varten tuon jäykkyyden takia.

LymedLaakakudottu hiukan omalaatuisesta, todella kevyestä materiaalista. Kaikista huonoin hihoistani, ei ole ollut kuin ihan muutamia kertoja käytössä. Silikoni reunus, mikä pitää hihan paikoillaan on todella pehmeä, eikä pidä hihaa paikoillaan ja näin hiha valuu alaspäin. Saumat ovat myös todella paksut ja painavat ihoa ikävästi ja niiden asettaminen paikoilleen on todella vaikeaa, kun tuntuu, että hiha on koko ajan väärällä paikalla. Positiivisena myös tässä hihassa on peukalolle oma sormi, eikä siis holkkia.


Kaikki edellä mainitut hihat ovat paineluokkaa 2. Minun hihat ovat ihan ensimmäistä Venosania lukuun ottamatta mittatilaustyönä tehtyjä, sillä minun käden mitoille valmista suoraan hyllystä hihaa ei löydy. Seuraavaksi olen ajatellut kokeilla Juzo hihaa, josta olen kuullut positiivisia kommentteja. Todennäköisesti hankin myös varalle uuden Mediven hihan ja mahdollisesti pidän sitä treeneissä ja Juzoa sitten ns. arkikäytössä.

Lyhyesti mainitsen, että hihan lisäksi käyn lymfa hieronnassa, josta omasta mielestäni olen saanut apua. Suosittelen myös lämpimästi liikuntaa, sillä omien kokemusten mukaan liikkuminen ja kehon pitäminen kunnossa edes auttaa lymfa vaivoissa. Kokeilkaa mikä toimii teillä parhaiten. Eräs ihminen kertoi juoksun auttavan häntä, kun taas kävelyn jälkeen käsi kerää nestettä. Kävelyssä kun käsi roikkuu alaspäin. Älkää kuitenkaan seuratko suoraan omaa esimerkkiä ja rynnätkö salille painoja nostamaan. Tämän on tapahduttava todella rauhallisesti ja omaa kehoa kuunnellen. Itse kerkesin useamman vuoden käymään melko tosissani salilla ja tunnen oman kehoni ja rajani melko hyvin. Muistakaa myös, että kun palasin treeneihin leikkauksen jälkeen, niin tuntui, että en olisi harrastanut mitään liikuntaa elämäni aikana. Pikkuhiljaa siitä se on taas lähtenyt. Älkää myös hyvät ihmiset hävetkö, jos ette ole salin kovimpia tai vahvimpia ja joutuu treenaamaan "lasten" painoilla. Kyllä siellä ymmärretään, että erilaisilla ihmisillä on erilaisia vammoja ja jokaisella on ne omat tavoitteet. Toivottavasti tämä teksti aukaisi näitä asioita ja auttaa niistä askarruttaneita ihmisiä. Onnea ja menestystä.Kommentit ja kysymykset tervetulleita! Muistakaa myös seurailla Instagramissa ja Twitterissä sekä käykää vierailemassa www.eriksiekkinen.com ja kurkatkaa parhaat kuvani! Kiitos!

PS. Akuutti haastatteluni on vielä 3 viikkoa nähtävissä Yle Areenassa: Yle Areena Akuutti 16.03.15

12 kommenttia:

 1. Hei, iso kiitos kun viitsit kertoa kokemuksistasi! Pidän näitä paljon arvokkaampina, kuin fyssarin "kertomuksia vailla omia kokemuksia" Itselläni tosiaan ollut vain noita Venosaneja, mutta ehkä (kun 4 kk:n päästä saan uuden hihan), koitankin jotain muuta näiden jakamiesi kokemusten johdosta. Aurinkoista kevättä Sinulle! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään. Mukavampaa se on, kun on tietoa ja kokemuksia tarjolla. Kannattaa kyllä kokeilla eri hihoja, etenkin jos se oma hiha aiheuttaa ongelmia. Tiedän, että monilla Venosaneista aiheutuu peukalon turpoamista ja sen takia sitä hihaa ei jakseta pitää. Myös materiaalit voivat vaikuttaa kovasti käyttömukavuuteen.

   Onnea ja menestystä sekä hyvää kevättä myös sinulle! :)

   Poista
 2. Tuntuu mukavalta kuulla lymfaterapian auttavan. Olen tehnyt sitä työtä jo yli 30-vuotta ja yrittänyt puhua samoista asioista kuin sinä. Kuitenkin minusta jotenkin tuntuu, että et ole saanut lymfaterapiaa kokonaisvaltaisesti, niin kuin sitä kuuluisi antaa. Valitettavasti fys. terapeutit keskittyvät vain käden hoitoon..... toivottavasti olen väärässä. Hoitotuloksesi nimittäin pitäisi olla paljon parempi. Olet nuori ja muuten kai terve, joten kroppasi pitäisi vastata paremmin annettuun hoitoon. Oletko edes ajatellut, että kokeilemalla useampaa eri lymfaterapeuttia, voisit löytää tehokkaampaa hoitoa. Työkokemukseni on niin laaja ja pitkä, että tiedän mistä puhun. En tarkoita, että minä hoitaisin sinua vaan haluaisin auttaa sinua saamaan mahdollisimman tehokkaan hoidon. Terveisin hoitotäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Omasta mielestäni keho reagoi positiivisesti lymfaan. Tuosta kokonaisvaltaisuudesta en osaa sanoa mitään. Tiedän, että eri fysioterapeutit käyttävät eri tekniikoita, joten varmasti eroja on. Minulle siis annetaan sitä leikatulle puolelle kehoa ja mielestäni se on melko kokonaisvaltaista, tosin taas kerran, kun ei ole omaa kokemusta kuinka toisella lailla sitä voi tehdä. Omassa kotikaupungissani vaihtoehtoja ei oikein ole ja kokeilukertoja lukuun ottamatta en viitsisi ajaa muualle, sillä mielestäni se lymfan hyöty katoaisi, kun joutuisin ajamaan pitkiä matkoja ja rasittamaan kättä.

   Mielelläni toki kuulisin mitä erilaisia lymfahoito tekniikoita on ja toki en sulje sitä mahdollisuutta pois, että kävisin joskus jonkun toisen fysioterapeutin vastaanotolla kokeilemassa jotain uutta. Mieli avoimena tässä ollaan liikenteessä.

   Poista
 3. Täytyy sanoa, että sulla on sisua ja asennetta! Ja ymmärrän senkin, että sitä on varmasti aina välillä kaivettava uudelleen esiin. Todella mielenkiintoista on, kun kerroit kokemuksia eri hihoistasi. Käyttäjähän sen parhaiten tietää. Joskus ei vaan voi tilata asiakkaalle kokeiltavaksikaan eri hihaa, jos maksajalla on kilpailutettu sopimus, ja sen mukaan mennään ja hihat tulee sitten vaikkapa paikasta Ö
  Hyvä juttu kannaltasi, että olet päässyt kokeilemaan eri valmistajien tuotteita!
  Jäin miettimään lymfaterapiassasi sitä, onko arpesi saanut hoito-otteita? Lymfahan auttaa arpien paranemiseen hyvin. Varmasti olet saanut hyvää hoitoa, jossa tervettä puolta aktivoidaan vastaanottamaan lymfakuormaa. Leikatun puolen rintakehä ja yläraaja hoidetaan niin selin kuin kyljelläänkin. Uskoisin niin.
  Lymfaterapia on suurimmassa määrin käsityötä, jossa sopiva hoitopaine, riittävät toistot, sopiva rytmi ja otteiden oikeat suunnat ovat erittäin tärkeitä.
  Valoa kevääseen ja tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa, että aina nuo kokeillut ei onnistu, kun on tilattava siitä paikasta X. Onneksi ne liikkeet, joissa asioin voi tilata eri hihoja, eli valikoimaa löytyy. Yleensähän se Venosan on vain se, mitä tarjotaan ensimmäiseksi ja ellei henkilö tiedä muista hihoista, niin sillä sitten mennään.

   Arven ohjeista sen verran, että sain reippaat puoli vuotta leikkauksen jälkeen ohjeeksi käyttää teippejä (en tässä hädässä muista tuotteen nimeä) arven pehmentämiseksi ja punoituksen vähentämiseksi. Teippi ei kuitenkaan millään pysynyt, joten kokeiluun otin Kelo-Cote arpi geelin. Lääkärin mukaan se on humpuukia, mutta apteekissa sitä suositeltiin ja mielestäni se on pehmentänyt arpia ja punoitus on laskenut. Mene ja tiedä. Muita ohjeita en nyt oikein ole saanut. Ja joo, olet aivan oikeassa tuosta lymfahoidosta.

   Kiitos viestistä ja tsempistä ja hyvää kevättä myös sinne!

   Poista
  2. Tarkoitat varmasti Mepiform silikonilaastaria.
   Nykyään sairaalaväellä on kiire ja potilaan parempi on selvitä asioita itse.
   Mehiläisen verkkosivulta poimittu:
   Arven hoito voi aloittaa jo tikkien poiston jälkeen. Tällöin käytetään esim. silikoni- tai sinkkipitoista teippiä, joka asetetaan haava-alueen päälle.
   On tärkeää, että haavaa tuetaan teipeillä, liiveillä tai muulla ulkoisella tuella 3-6 kuukautta leikkauksen jälkeen. Mikäli aikaisemmissa arvissa on liikakasvua, kannattaa käyttää silikonilevyä (esim. Mepiform) haavan peittona. Rintaleikkausten jälkeen kannattaa käyttää tukiliivejä useita kuukausia ja aina urheillessa.
   Arven liikakasvua voidaan hillitä ruiskuttamalla kortisonia sarjana kypsyvän arven sisälle.
   Jos arven liikakasvu näistä hoitokeinoista huolimatta jatkuu, voidaan haava-alueelle harkita pieniannoksista sädehoitoa arven korjausleikkauksen jälkeen.
   On tärkeää, että haavaa tuetaan teipeillä, liiveillä tai muulla ulkoisella tuella 3-6 kuukautta leikkauksen jälkeen. Mikäli aikaisemmissa arvissa on liikakasvua, kannattaa käyttää silikonilevyä (esim. Mepiform) haavan peittona.

   Poista
 4. Tosi kiva kun olit heti kuulolla.
  Asian pointtihan on siinä, että sinun tervettä puolta on aktivoitava, eikä vain leikattua puolta puolta kuormitettava. Hoidan aina rintasyöpäpotilaan koko ylävartalon päänuppiin asti ja aina aloitan terveeltä puolelta. Vartalon kohdalla hoidetaan sekä selkä- että rintapuoli poikittain, eli laitetaan terveen puolen lymfasolmukkeet avittamaan leikattua puolta. Asiaa on hieman vaikea tässä tyhjentävästi kertoa mutta yritin nyt kuitenkin.
  Olet aivan oikeassa, että pitkä automatka syö lymfan parasta vaikutusta, ja hoidot ovat kalliita, mutta jos kerrankin saisit oikein perusteellisesti tehdyn hoidon voisit verrata hoitoja ja opastaa omaa hoitajaasi , miten haluat itseäsi hoidettavan. Tiedän, että sekin voi tuottaa vaikeuksia, sillä kaikki hoitajat eivät hevillä luovu tavoistaan. Mutta hoidettava on kuningas ja tietää mikä auttaa parhaiten.
  Onko sinulle annettu jumppaohjeet, kerrottu ruokavaliosta alkoholista, vai oletko oppinut ne kantapään kautta.
  On tosi ihanaa tavata ihminen, joka uteliaana on valmis muuttamaan rutiinejaan.Ymmärrät varmaan, että koska hoito on manuaalista siihen vaikuttaa hoitajan tiedon ja taidon lisäksi koko hänen asenteensa hoitoon. Toivon, että sinulle on sattunut tälläinen ammattitaitoinen ja hoidostaan innostunut terapeutti.
  Iloista viikonloppua terv. hoitotäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mielestäni minulle kyllä annetaan lymfahoitoa sinun kuvailemalla tavallasi. Taas kerran, varmasti eri fysiot antavat sen omalla lailla ja en voi tällä hetkellä verrata omaa hoitoa mihinkään, mutta mielestäni se on kyllä varsin monipuolista.

   Menen niillä jumppaohjeilla, mitä sain heti leikkauksen jälkeen. Blogin ensimmäisissä viesteissä tästä pitäisi olla tekstiä. Alkoholia en ole käyttänyt ainakin 5 vuoteen. Ruokavaliossa noudatan puhdasta ruokavaliota. Treenaan ja sen mukaan syön. Kanaa, kalaa, kananmunia, paljon salaattia ja riisiä. Maitotuotteita en käytä, enkä juuri ollenkaan vehnätuotteita. Avokado+makadamian öljyinä. Mielestäni hiilihydraateilla voidaan jonkun verran kontrolloida turvotusta, sillä hiilarit varastoivat nestettä. Olen kuullut eräältä ihmiseltä, että hän jätti yli 5% rasvaiset ruoat pois (mitä se nyt tarkoittaa) ja se auttoi. Mielestäni kuitenkin kehon on saatava tietty määrä rasvaa, muuten toiminta häiriintyy.

   Poista
 5. Hei kaikille. Minäkin seuran ne lymfa-asioita ja käsitykseni mukaan, bloggari ei kokeile, vaan käyttää eri hihoja tilaamalla joka kerta uuden mallin, kun maksari saatu. Näyttää siltä, että hihan tilaajan on oltava asiasta perillä parempi, kun palvelut tuottajaa. Keskustelujen pohjalla näyttää siltä, että ei myyjä itse ole kovin perillä asiasta, ottaa mittoja vaan.
  Arven hoidosta itsekin mietin, eräällä siskolla arpikudos on kasvanut kiinni kylkiluuhun, mitä tuottaa kovaa tuskaa. Harmi, että kirurgit eivät anna tähän mitään neuvoja. Lymfahäiriö on todella riesa, mutta kun lymffareja ei ole tarpeeksi, mitäs sille voi :-(
  Mistä voi saada omallekin hoitopaikalle vastaavaa tunnollista ja hoidostaan innostunutta lymfatätiä? Hoidon jälkeen olo on todella huono… Ja kipuja…
  Kiitos rohkealle bloggarille ja kiitos hoitotädille.

  VastaaPoista
 6. Hei Erik. Katsoin Akuutti- ohjelman ja huomasin sinun olevan Heinolan seudulta. Eräs minun potilaistani muutti sinne ja kertoi samoista vaikeuksista. Nyt hän käy Lahdessa ja on suht tyytyväinen. Tapaamme harvakseltaan hoidon merkeissä kun hän pistäytyy Lappeenrannassa
  Sinä tunnut paneutuvan hoitoosi tosi perusteellisesti. Ruokaneuvoni koskevat lähinnä mausteita.Voimakkaasti maustetut ruoat voivat joillekin aiheuttaa turvotusta, mutta senhän saa selville kokeilemalla. Nykyisin vain varsinkin nuoret ihmiset suosivat voimakkaita mausteita. Alkoholista viinit ja longdrink tyyppiset juomat ovat pahempia kuin "terävät", mutta nehän eivät aiheutakkaan sinulle mitään ongelmia.
  Lähetteiden saamiseksi lääkäreilta voisi olla apua, jos terapeutti osoittaisi mittaustuloksilla hoidon vaikutuksen. Mittaustulokset motivoivat niin hoitajaa kuin potilastakin.
  Ja loppujen lopuksi nautitaan elämästä ja iloista Vappua. terv. hoitotäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei aiheuta alkoholi ongelmia. Syön kyllä mausteista ruokaa, mutta omien kokemusten mukaan ei mausteet ole aiheuttaneet turvotusta. Arvioisin päinvastoin, chili ja pippuri mausteet voivat parantaa aineenvaihduntaa ja näin jopa auttaa ylimääräisen nesteen poistossa. Tämä nyt tietysti oma mielipide ja jokaisella voi keho vastata eri lailla näihin.

   Juu seurailen kyllä mittaustuloksia. Nythän jopa mittauksen mukaan lymfa terapia auttaa minun tapauksessa. Muista hoidoista en osaa sitten sanoa, kun ensin pitäisi käydä kokeilemassa ja katsoa mitä tuloksia tulee, ennen kuin rupeaa varsinaisia lähetteitä hakemaan.

   Hyviä vappuja myös sinne suuntaan.

   Poista